中国新诗网

立即注册(欢迎实名或常用笔名注册)
搜索
热搜: 活动 交友 discuz

一块红布 英译

楼主

一块红布

作者:崔健

翻译:朱峰

那天是你用一块红布

蒙住我双眼也蒙住了天

你问我看见了什么

我说我看见了幸福

这个感觉真让我舒服

它让我忘掉我没地儿住

你问我还要去何方

我说要上你的路

看不见你也看不见路

我的手也被你攥住

你问我在想什么

我说我要你做主

我感觉你不是铁

却象铁一样强和烈

我感觉你身上有血

因为你的手是热呼呼

我感觉这不是荒野

却看不见这地已经干裂

我感觉我要喝点水

可你的嘴将我的嘴堵住

我不能走我也不能哭

因为我身体已经干枯

我要永远这样陪伴着你

因为我最知道你的痛苦

A Piece of Red Cloth

by Cui Jian

That day you took a piece of red cloth

covered my sight and blocked the sky

You asked me what I saw

I said I saw happiness

The feeling indeed comforted me

made me forget I had no place to live

You asked me where I was heading

I said I wanted to follow you along

I could not see you, nor the road

my hands, you grasped tight

you asked me what I was thinking

I said I wanted to you to lead me on

I knew you were not iron

but iron strong and tough

I could feel the hot blood in your body

'cause your hands got warmer and warmer

I realised this was not a wasterland

but could hardly see cracks in dry ground

I felt thirsty and needed some water

your mouth reached to me and covered mine

I could not run, nor could I cry

for my body has been withered away

I wanted to be at your side forever

for I knew your sorrow so well

沙发
老的歌词也是好诗啊!

板凳
玄荒 发表于 2018-8-13 11:05
老的歌词也是好诗啊!

老崔是标准的干预诗人啊

地板
朱峰 发表于 2018-8-13 10:14
老崔是标准的干预诗人啊

还有一个流浪诗人又是歌手,是谁的忘了,获得了人民文学奖的

玄荒 发表于 2018-8-13 14:33
还有一个流浪诗人又是歌手,是谁的忘了,获得了人民文学奖的

周云蓬吧

名字忘了!写的江湖什么的

查了下,第五届鲁迅文学奖诗歌奖获得者、著名诗人车延高的作品《江湖》。

估计你们说的就是周云蓬,诗歌《不会说话的爱情》获得2011年度人民文学奖诗歌奖。

大河原 发表于 2018-8-14 10:06
查了下,第五届鲁迅文学奖诗歌奖获得者、著名诗人车延高的作品《江湖》。

估计你们说的就是周云蓬,诗歌 ...

是,不会说话的爱情写得很好,这首歌曲我更喜欢小河的版本。