中国新诗网

立即注册(欢迎实名或常用笔名注册)
搜索
热搜: 活动 交友 discuz

湖心岛茵尼斯弗利

楼主

湖心岛茵尼斯弗利

作者:W.B. 叶芝(愛尔兰)
翻译:朱峰

我就要起身走了,去茵尼斯弗利,
在岛上盖间小茅屋,用泥土和枝条:
我要种九排豆荚,还要一个采蜜的蜂巢;
独居于林间空地任嗡嗡蜂叫。

那里我会得到平安,因为平安缓缓降临,
从清晨的纱幕到蛐蛐歌唱的角落;
那里夜半透着微亮,中午闪着紫光,
夜色中满是红雀的翅膀。

我就要起身走了,因为在白天和晚上
我总听见湖水轻轻拍打着岸边;
无论我站在马路上还是灰色的便道,
总听见它在我心灵深处呼招。

The Lake Isle of Innisfree

by W. B. Yeats

I will arise and go now, and go to Innisfree,
And a small cabin build there, of clay and wattles made:
Nine bean-rows will I have there, a hive for the honey-bee;
And live alone in the bee-loud glade.

And I shall have some peace there, for peace comes dropping slow,
Dropping from the veils of the morning to where the cricket sings;
There midnight’s all a glimmer, and noon a purple glow,
And evening full of the linnet’s wings.

I will arise and go now, for always night and day
I hear lake water lapping with low sounds by the shore;
While I stand on the roadway, or on the pavements grey,
I hear it in the deep heart’s core.

叶芝原声诵读

沙发
学习老师新作,新添一份快乐。

板凳
冬雪马 发表于 2018-11-11 12:49
学习老师新作,新添一份快乐。

听到叶芝的声音了吗?

地板
朱峰 发表于 2018-11-11 16:33
听到叶芝的声音了吗?

已经听了好几遍,非常有意思,喜欢这“原生态”。还有“诗光音”,很好。我时不时去那里安静地坐一坐,很享受的。谢谢!

冬雪马 发表于 2018-11-12 01:08
已经听了好几遍,非常有意思,喜欢这“原生态”。还有“诗光音”,很好。我时不时去那里安静地坐一坐,很 ...