中国新诗网

立即注册(欢迎实名或常用笔名注册)
搜索
热搜: 活动 交友 discuz

华年已逝

楼主
原诗
When you are old               
--- William Butler Yeats                          
When you are old and grey and full of sleep,   
And nodding by the fire, take down this book,
And slowly read, and dream of the soft look
Your eyes had once, and of their shadows deep;

How many loved your moments of glad grace,
And loved your beauty with love false or true,
But one man loved the pilgrim Soul in you,
And loved the sorrows of your changing face;

And bending down beside the glowing bars,
Murmur, a little sadly, how Love fled
And paced upon the mountains overhead
And hid his face amid a crowd of stars.

华年已逝
      /魏文熙 陈琳 麦田译

华年已逝,苍老躯壳,混沌充斥
炉火烈烈,睡意沉沉,籍此怀恋
灼灼其华,脉脉眼眸,爱意缱绻

人爱上你的美,仅是恋你容颜
而我爱上你的美,却是虔诚忠贞
爱你脸上的皱纹,爱你心的苍老

草木枯荣,睡思昏沉,眷恋不变
岁月更迭,时光流转,唯爱永远
星星遁去,情思绵绵,相顾无语

沙发
来读,问好!

板凳
寻梅居士 发表于 2012-7-10 19:29
来读,问好!

谢了。请指导。福建麦田

地板
他人爱上你的美,仅是恋你容颜

爱你脸上的皱纹,爱你心的苍老

多才的朋友,欣赏!

迁安阿紫 发表于 2012-7-11 18:42
他人爱上你的美,仅是恋你容颜

你也喜欢读这样的诗吗

迁安阿紫 发表于 2012-7-11 18:43
多才的朋友,欣赏!

你更多才啊,但我更希望你来柔情主义里主持一下。我是一个忽冷忽热的人,怕耽误了诗社。

麦田 发表于 2012-7-11 18:47
你更多才啊,但我更希望你来柔情主义里主持一下。我是一个忽冷忽热的人,怕耽误了诗社。

我也是忽冷忽热……一切跟着感觉走……
你也看到我在三个流派都有重任……
怕耽误我们的“柔情主义”……

麦田 发表于 2012-7-11 18:47

我的能力,你已看见,得要跟你们好好学习,坐飞机追赶……

迁安阿紫 发表于 2012-7-11 18:49
我也是忽冷忽热……一切跟着感觉走……
你也看到我在三个流派都有重任……
怕耽误我们的“柔情主义”… ...

所以我说一句,你太不专一了,我强烈批你一下!